שירות לאומי | גרעין רעות | העבודה מאתגרת, קשה ועמוסה אך מספקת מאוד.

חוות דעת על שירות לאומי-אזרחי בגרעין רעות

העבודה מאתגרת, קשה ועמוסה אך מספקת מאוד.

2 מצאו מידע זה מועיל

הנאה מהתפקיד 5
מתאים לבת דתית 5

מאפייני התפקיד

תיאור קצר של התפקיד בשנה הראשונה שרתתי בתיכון אמי"ת שבצפון ת"א, תיכון דתי לבנות שמגיעות ברובן מדרום ת"א והשכונות החלשות של בת ים, חולון, הרצליה וכו'. אופי הבנות בתיכון הוא מסורתי או חילוני. תפקידי היה להרבות פעילות חברתית ולהקנות כמה שיותר ערכים בבנות, תוך שילוב עם עזרה לימודית ובניית קשרים אישיים עם הבנות, שמרביתן באות מרקע לא פשוט. ניתן להביר את השנה בסטלנות בלי שאף אחד ידע וזאת משום שביה"ס לא אומר לבנות מה לעשות, אלא רק מודה להן על כל מה שעשו. יש ה-ר-ב-ה מאוד מה לעשות, ולכן צריך לבוא עם המון מוטיבציה,

תיאור שגרת היומיום בשנתי השניה שרתתי באותו הגרעין, אך עברתי לתקן בוקר אחר. הייתי בתיכון שבח מופ"ת. זהו תיכון שמרבית התלמידים בו רוסים (כ95% אם לא יותר). לתיכון יש שם טוב מאוד מבחינה לימודית, אך הוא ירוד ביותר בכל הקשור ליהדות ולתרבות ישראלית, וזאת בשל העובדה שאין כמעט ישראלים בתיכון, וגם כמעט כל המורים הם רוסים. תפקידי כבת שירות היה להעביר כל שבוע באופן קבוע שעה מסודרת במערכת בנושא זהות יהודית וישראלית ושיעורים לקראת חגי ישראל.

מאפיינים מיוחדים לתפקיד

באיזו מידה קיים בתפקיד מאמץ פיזי: 0 [1 קל מאוד, 5 קשה מאוד]

השירות בעיקר בסביבת 0

התקיימו אורייתות או שיעורים באופן קבוע

אי-אפשר ללמוד לקראת המבחן הפסיכומטרי.

נשארים שבתות במקום השירות. כן, שבת חובה פעם בחודש ורשות פעם בחודש

שעות העבודה מ-אנא בחרי עד-אנא בחרי בעיקרון מבחינת השעות המוגדרות של העבודה בתיכון בו עבדתי (שבח מופ"ת) והמועדונית בה עבדתי אחה"צ הייתי אמורה לעבוד מ8 עד18, אך רוב השבוע חזרתי לא לפני 19 לדירה, וגם צריך לצאת לפני 8 ע"מ להגיע בזמן לתיכון. בנוסף- התנדבתי עם בני נוער בחונכויות והייתי מעורבת בס

חוויות אישיות

תקופת ההכשרה לתפקיד

חוויה חיובית או מאתגרתחוייה חיובית: הקשר עם משפחות ועם הצוות המקצועי במועדונית, ההערכה של האנשים שאת עוזרת להם. רגעים קטנים במועדונית בהם את רואה שסוף סוף הצלחת לגרום לילד להתאפק מלהתעצבן ולהרביץ, שסוף סוף הילד הצליח תרגיל בחשבון, או הצליח לאכול עם סכין ומזלג. אין סוף לחווייות חיוביות כאלה, אבל לוקח זמן עד שזה קורה, וההתחלה תמיד קשה, חוויה מאתגרת: בשנת השירות השניה ריכזתי את המועדונית בה עבדתי אחר הצהריים. במסגרת תפקידי כרכזת הייתי אחראית על בנות שהן חברות שלי מהגרעין, לעיתים הייתי צריכה להעיר להן בנוגע לעבודה שלהן, להיכנס להן לחיים ולעשות כל מיני דברים בשל הדרישה המקצועית שלי כרכזת. זה היה קשה מאוד, ואף פגע לי בקשר עם חברה, אך מתוך הבנת החשיבות של התפקיד לא היתה לי ברירה. זה היה גם קושי מצד המדריכות- מצד אחד הן חברות שלי ומצד שני אני אחראית עליהן וקובעת להן דברים לגבי העבודה, מטילה עליהן תפקידים שלפעמים הן מאוד לא רוצות לעשות. עם זאת, כאשר החברות בצוות מבינות את הקושי של התפקיד שלך כרכזת, ואת המורכבות והמחויבות שלך, זה הרבה יותר קל. אך לא תמיד הן מבינות...

היה טוב אם הייתי יודע/ת מראש על מקום השירות ש...אם הייתי מבינה שמה שבאמת משמעותי בשירות זה "מה אני עושה עם עצמי" בלי קשר למה שהבנות האחרות עושות עם עצמן. שלוקח זמן להיכנס לשגרה בגרעין, לפחות חודשיים שלושה, ולא צריך לדאוג ולהילחץ מהשינויים שקורים כל יום, או מחוסר מעש שנוצר בתיכונים. מצד שני צריך להילחץ קצת כי אחרת לא זזים דברים. הגרעין אינו ככל הגרעינים התורניים, אליהם מגיעות חבורת בנות דוסיות איכותיות. אם את בחורה ברמה דתית גבוהה עלייך להביא בחשבון שרוב הבנות המגיעות לגרעין הן דתיות פתוחות מאוד שלא בהכרח מקפידות על קריטריוני צניעות שאת מקפידה עליהן, ושבאות מאורח חיים והשקפת עולם שונה מאוד משלך, חלק מהבנות מגיעות לגרעין רק כי הוא בתל אביב, והן מחפשות עבודה שתאפשר להן לבלות כמה שיותר ולהנות מהעיר הגדולה בלי שאף אחד ידע מזה, כולל הרכזת. בתור בחורה ברמה דתית גבוהה יחסים ועם המון ציפיות לשנה מלאה אידאלים ועשייה, די התפוצץ לי בפרצוף כל רעיון הגרעין. הרגשתי שהרבה בנות לא באו בכלל עם תקווה גדולה לתרום ולעשות, אלא הן פשוט מנסות למלא לעצמן את היום בדברים שהן אוהבות לעשות. עם זאת, מגיעות גם בנות שעל אף השוני מבחינה דתית מעוניינות לתרום ולפעול, עם ראש גדול. עובדה זו מקשה מאוד על העבודה כגרעין, מכיוון שלעיתים יש תחושה שלמרות שהגרעין מורכב מכ-25 בנות, בפועל הוא הרבה יותר קטן, וכל הזמן מלווה תחושה של פספוס, ושהגרעין בכלל לא ממצה את עצמו. ולכן, כדי ליצור לעצמך סביבת עבודה משמעותית את צריכה להתחיל לחפש לבד אנשים ונוער וילדים שצריכים עזרה. זה לא קשה, כי יש הרבה אנשים שצריכים עזרה, אבל זה קצת מלחיץ כי את מרגישה לבד.

איך מגיעים לתפקיד?

פעילויות נוספות בזמן השירותבמהלך השנה הראשונה עשיתי פסיכומטרי, אך עשיתי אותו באופן עצמאי, בלי קורס. לא ניתן לשלב קורס עם האופי העמוס של העבודה בגרעין. בנוסף- הבנות בדירה לא ממש תורמות לאווירה הלימודית, ובכלל- אין בדריה שולחן בחדר שקט, ואף תנאים מינימליים. אין לי כל ספק שאם הייתי עושה פסיכומטרי מחוץ לשירות הייתי מצליחה ה-ר-ב-ה יותר, באופן משמעותי מאוד. בסוף שנה שניה לקחתי קורסים כמכינה לקראת הלימודים, שהתחלתי מיד לאחר השירות (לא לקחתי שנת חופש). הקורסים התקיימו אחרי צהריים לכן טכנית ניתן היה לעשות זאת, אם כי הייתי צריכה להתארגן על זה מראש וזה דרש ממני הרבה, אך לדעתי אם את בחורה רצינית וחשוב לך לשלב בין הדברים את יכולה למצוא לזה זמן.

טיפ לדרך...אם את חושבת שמתאימה לך עבודה עם נוער ואת ממש לא רוצה לעבוד עם הילדים במועדוניות את לא צריכה לוותר על השירות בגרעין, רוב הבנות שמגיעות לגרעין לא רוצות לעבוד עם ילדים, והגיעו לגרעין רק בגלל התקן בוקר, אך עם הזמן מה שקורה בדרך כלל הוא שהגלגל מתהפך, והעבודה במועדונית הופכת להיות משמעותית מאוד, לפעמים אפילו יותר מאשר העבודה בתיכון. אני ממליצה לך מאוד לא להירתע מהגרעין בגלל זה. אם את רוצה להגיע עם חברה שאת מכירה מראש, אני ממליצה לך להגיע עם חברה שיש לה ראש גדול, אחת כזאת שגם אם תשתני במהלך השנה- תקבל את השינוי שלך, כי את בטוח תשתני, ולא יהיה לך כיף שחברה שלך תגרום לך להרגשה לא נוחה, ולחיכוכים. ואני אומרת את זה מניסיון לא שלי, אלא של זוגות אחרים של בנות בגרעין אל תגיעי לגרעין מתוך רצון להשתנות בזכותו, את צריכה להבין שהעבודה בגרעין תשנה אותך לטובה רק אם את כבר נמצאת במצב של רצון לתרום ולעבוד קשה. אם את לא כזאת- זה פשוט לא יתאים לך, ורק יפגע בך ובגרעין, כי את עלולה להיגרר אחרי בנות שלא באו לעבוד, וכפי שציינתי קודם- יש כאלו בגרעין... אל תפחדי לקחת אחריות. במקרה הכי גרוע את יכולה לאכזב מישהו. העיקר הוא שכשאת מוותרת על אחריות שלקחת את עושה את זה לא מתוך עצלנות, אלא מתוך רצון להשקיע יותר ולתת מעצמך יותר בתפקידים האחרים שלך. על מנת ליצור קשר אמיתי לשכונה, מה שהופך את השירות למשמעותי הרבה יותר- מומלץ להישאר כל שבועיים בגרעין. השבתות הן ההזדמנות היחידה להתארח אצל משפחות, לפגוש נוער וילדים בסניף, ולהבין יותר את המבנ החברתי ואת הקשיים של הילדים בשכונה. אין לי כל ספק שזה מה שהפך את השירות שלי למשמעותי הרבה יותר וגימד את הקשיים שהיו.

הערות אני שרתתי שנתיים בגרעין, בין השנים תשס"ט לתש"ע, 2009-2010. כל בנות הגרעין עובדות בשני תקנים: תקן בוקר ותקן אחרי צהריים. רוב תקני הבוקר הם של תיכונים, אך יש גם אפשרות לעבודה ב"והדרת", או בגני ילדים. אני גם יודעת שנוספו עוד תקנים לאחר שעזבתי אז אפשר לברר. אם ההורים שלך מפחדים שתלכי לשכונה כי זה מקום מסוכן- אל תרתעי ותני להן לדבר עם בנות שמשרתות כיום בשכונה, כך שהן יסבירו להם שאין מה לחשוש. הדירות של הגרעין הן מאוד בטוחות, ואת לא תגורי במקום שמסב לך סכנה. את מוזמנת לנסות ליצור איתי קשר דרך האתר הזה אם יש לך עוד שאלות, אשמח לעזור לך אם אוכל:)

האם מצאת מידע זה מועיל?

הוסיפי תגובה לחוות הדעת

* שם / כינוי:

* אימייל:

* כותרת:

הודעה:


שלחי לכותבת חוות הדעת בלבד

תגובות

מחפש
סגרי

צרי קשר